erasmus+    siesiku_gimnazijos_logo

 

Mūsų Siesikų gimnazija nuo 2020 metų lapkričio mėnesio dalyvauja Erasmus+ KA2 strateginių partnerysčių mokykloms projekte. Projekto trukmė 2020-2022 metai. Biudžetas 28 351 eurų iš Europos Sąjungos lėšų. Projekto pavadinimas – Climate, Culture and Citizenship – The Unity of C‘s ( klimato kaita, kultūra ir pilietiškumas – 3-ų K vienybė)

Projekto tikslas – skatinti ekologinį išsilavinimą. Projekto uždaviniai - padėti saugoti gamtą, tausoti jos išteklius, rūšiuoti atliekas, skatinti jų perdirbimą, tvarkyti aplinką, dalintis vieni su kitais, padėti žmonėms, gaminti naudingus dalykus iš antrinių žaliavų, rasti būdus, kaip kovoti su klimato kaita, sužinoti kuo daugiau naujų dalykų apie projekto šalis, tobulinti anglų kalbos įgūdžius.

 

Projekto dalyviai yra 6 užsienio partneriai: Turkijos Antakya miesto mokykla Hatay Bilim ve Sanat Merkezi, Turkijos Hatay miesto mokykla Nami Veysoglu Imam Hatip Ortaokulu, Kroatijos Tovarnik miesto Osnovna skola Antun Gustav Matos Tovarnik, Italijos Nocera Umbra miesto Instituto Omnicomprensivo D.Alighieri, Lenkijos Leszno miesto Szkola Podstawowa Nr.4 im. Adama Mickiewicza, Lietuvos Ukmergės r. Siesikų gimnazija. Turkijos Antakya miesto mokyklos mokytoja Tuba Goren yra viso projekto „Climate, Culture and Citizenship – The Unity of C‘s“ koordinatorė. Jai turime atsiskaityti dalį atliktų darbų, o visus kitus Lietuvos nacionalinei agentūrai.

 

Projekto programoje numatyta labai daug darbų: pasidalinimo akcijos, aplinkos tvarkymo akcijos, atliekų rūšiavimas, projekto daržo sodinimas ir priežiūra, ekskursijos po Lietuvą, 26 veiklos, susijusios su tema „Veiklos nuo A iki Z“( turime atlikti darbus, prasidedančius kiekviena abėcėlės raide), taip pat meninės veiklos ( dainos, šokiai, eilėraščių kūrimas, drama, piešimas ir tapyba, plakatų, logotipų, atvirukų kūrimas), kitų šalių kultūrų pažinimas.

 

Taip pat reikia pagaminti daug produktų: projekto internetinę svetainę, nuotraukų albumą, logotipą, lankstinukus, projekto dainą, ekologinį daržą, įvairius aplinkosaugos pristatymus skaidrėse, parodas, projekto knygą-vadovą, brošiūrą, plakatus, atvirukus, trumpus filmukus, elektroninę knygą „ Pakeisk nuo A iki Z“.

 

Visa projekto medžiaga yra talpinama eTwinning portale ir projekto svetainėje www.3cship.com

 

Mūsų gimnazijos projekto koordinatorė Violeta Grigaliūnienė. Projekto nariai: Gražina Savilionienė, Rasa Kuliavaitė, Ona Motiejūnienė, Elvyra Balnienė, Marytė Talalienė, Inga Andrašiūnienė, Alvydas Grigaliūnas. Taip pat mokiniai: Upė Skirmantaitė, Evita Žliobaitė, Ugnius Stašaitis, Toma Razvadauskaitė, Kornelija Gvozdaitė, Violeta Šataitytė, Vykintė Pivoraitė, Vesta Pociūnaitė, Beatričė Samsonovaitė, Aistė Veselkaitė, Lėja Andrašiūnaitė, Laisvė Butvilavičiūtė, Gabrielė Bakšytė, Gabija Jurevičiūtė.

 

Pati maloniausia projekto veikla yra tarptautiniai partnerių susitikimai. Susitikimai vyks visose šalyse, truks po 7 dienas. Kiekviename dalyvaus po 2 mokytojus ir 5 mokinius. Pirma išvyka į Turkiją, jos tema: 3C‘ship and Water. Antra į Kroatiją, tema : 3C‘ship and Air/Weather. Trečia į Italiją, tema: 3C‘ship and Soil. Ketvirta į Lietuvą, tema: 3C‘ship and Sun. Paskutinė kelionė į Lenkiją, tema: 3C‘ship and Love. Kelionių metu mokysimės saugoti gamtą, pažinti šalis ir bendrauti su kitų kultūrų žmonėmis.

 

Viena iš būtinų sąlygų dalyvauti partnerių susitikime – anglų kalbos mokėjimas ir taip pat dalyvavimas projekto veiklose.

 

2022 m. rudenį visų šalių projekto partneriai atvyks į Lietuvą, į mūsų mokyklą. Mes pristatysime savo mokyklos įdomiausias veiklas, vietas. Mokiniai dalyvaus keliose pamokose, kurs trumpus filmukus apie gamtosaugą. Organizuosime nuotraukų, piešinių parodas, praktinį užsiėmimą apie saulės energijos efektyvų panaudojimą, ekologiško maisto gaminimo dirbtuvėles ir ekologinį pikniką. Turėsime susitikimą su Ukmergės savivaldybės atstovais. Keliausime į Vilnių ir Molėtus. Aplankysime Vilniaus senamiestį, riedlenčių dirbtuvėlę, Pūčkorių atodangą. Šėliosime Žalvario parke.

 

Gundos S. logotipas tarptautiniam konkursui, kuris laimėjo 3-ą vietą.  Tomos R. logotipas laimėjo 3-ą vietą mokykloje 
   

 


Erasmus+ projektai Siesikų gimnazijoje


Siesikų gimnazija jau penktus metus dalyvauja Erasmus+ projektų veiklose. 2018 metais rugsėjo mėnesį buvo laimėtas  projektas „Tolerance is my best friend“ (Tolerancija yra geriausia mano draugė), kuris tęsiasi dar ir dabar. Siesikiečiai kartu su Lenkijos, Rumunijos, Italijos ir Bulgarijos mokiniais mokosi būti tolerantiškais per kitų šalių papročius, tradicijas, kultūrą ir to mokyti kitus. Projekto dalyviai lankosi vieni pas kitus. Mūsų mokyklos dvi delegacijos, po 4 mokinius ir 2 mokytojus, lankėsi Sicilijoje, Bulgarijoje ir praleido ten kupinas įspūdžių dienas. Jie gyveno šeimose, dalyvavo ekskursijose, atliko daugybę veiklų: aplankė vaikų namus, pabėgėlių centrus, mokėsi fotografuoti ir filmuoti, kurti dainas. 2019 m. gegužės mėnesį visi projekto partneriai susirinko Siesikuose. Vyko nuostabios veiklos: šakočio ir kitų nacionalinių valgių gaminimas, visų projekto šalių saldumynų ragavimas, eko piknikas, video filmų kūrimas, skautų veiklos, šėlionės Ilgajo sodyboje, ekskursijos į Vilnių, Anykščius ir Trakus. Pernai pavasarį projekto veiklos buvo sustabdytos dėl pandemijos. Liko neaplankyta Rumunija ir Lenkija. Tikimės, kad dar sugebėsime ten nuvykti, nes projektas yra pratęstas. Šiuo metu vykdome nuotolines veiklas: susitinkame su partneriais, kuriame filmukus, atvirukus, plakatus, diskutuojame.
Tačiau tai dar ne viskas. Šį rugsėjį sužinojome, kad laimėjome dar vieną Erasmus+ projektą apie ekologiją „Climate, Culture and Citizenship – The Unity of C‘s ( Klimato kaita, kultūra ir pilietiškumas – 3-ų K vienybė). Jis truks du metus 6 mėnesius. Tai labai smagus projektas , kurio tikslas – skatinti ekologinį išsilavinimą, padėti saugoti gamtą, tausoti jos išteklius, rūšiuoti atliekas, skatinti jų perdirbimą, tvarkyti aplinką, dalintis vieni su kitais, padėti žmonėms, gaminti naudingus dalykus iš antrinių žaliavų, rasti būdus, kaip kovoti su klimato kaita. Ir mes tai darysime kartu su Turkijos, Italijos, Kroatijos ir Lenkijos mokiniais ir mokytojais. Net 20 mokinių ir keletas mokytojų gaus puikią galimybę pažinti šias šalis iš arti, užmegzti naujas pažintis, patobulinti savo anglų kalbos žinias, gauti neišdildomų įspūdžių.
Šiuo metu vykdome labai svarbias 26 veiklas, susijusias su tema „Veiklos nuo A iki Z“( turime atlikti darbus, prasidedančius kiekviena abėcėlės raide). Visi projekto mokiniai noriai dalyvauja, fotografuoja ir filmuoja savo darbelius, kartą į savaitę organizuojame nuotolinius susitikimus ir aptariame veiklas. Ypač aktyviai projekte dalyvauja Ugnius Stašaitis, Toma Razvadauskaitė, Upė Skirmantaitė ir Lėja Andrašiūnaitė (nors yra tik pirmokė). Taip pat noriu pagirti Vykintę Pivoraitę, Vestą Pociūnaitę, Gabiją Jurevičiūtę, Violetą Šataitytę, Korneliją Gvozdaitę, Evitą Žliobaitę, Beatričę Samsonovaitę. Labai smagu, kai yra tokių šaunių mokinių. Linkiu ir kitiems prisijungti prie mūsų veiklų, tikrai smagiai praleisime laiką.


                                                                                                               Projektų koordinatorė Violeta Grigaliūnienė

 


 Kad pamatytum įdomius dalykus, nebūtina toli keliauti

Siesikų gimnazijos Erasmus+ projekto apie klimatą, kultūrą ir pilietiškumą (oficialus projekto pavadinimas 3C‘Ship: climate change, culture and citizenship) dalyviai: 5 mokinės ir dvi mokytojos vasario 6-12 dienomis lankėsi Lešno mieste Lenkijoje.  Lešno A. Mickevičiaus mokykloje susitiko partneriai iš dviejų Turkijos mokyklų, Italijos, Kroatijos, Lenkijos ir mūsų .

Mokykla buvo įkurta 1920 metais, bet dabartinis mokyklos pastatas yra labai naujas, erdvus ir modernus. Čia mokosi 280 7-15 metų mokinių. Didžiulis dėmesys yra skiriamas įvairioms sporto šakoms, o ypač orientaciniam sportui.

Lešnas yra miestas-apskritis Lenkijos vakarinėje dalyje. Jis yra  garsus aviacijos ir motociklų sportu, yra sportinis aerodromas, didžiulis stadionas su greitkelio trasa motociklams, ledo arena, vyksta tarptautiniai sporto renginiai. Projekto nariai praleido šiame mieste ir mokykloje tris turiningas dienas, nes atliko daugybę veiklų: dalyvavo komandiniuose žaidimuose, žaismingai mokėsi lenkų kalbos, tyrė dirvožemio ir aplinkos užterštumą, kepė ekologiškus pyragėlius, dekoravo eko maišelius, pristatė savo šalių tautinius šokius.

O dar dvi dienas visi keliavo į Poznanę ir Vroclavą. Tai dideli ir labai gražūs miestai su spalvingais senamiesčio pastatais. Atsidūrus Poznanės pagrindinėje aikštėje, pasijunti lyg pasakoje. Ši aikštė buvo pradėta kurti 1253 metais. Ji yra beveik tobulo kvadrato formos, kurios išmatavimai siekia 141/141 metro. Kiekvieną birželį čia vyksta Šv. Jono paroda – tai trijų dienų gatvės mugė istorine tema. Poznanės gyventojai labai didžiuojasi šia švente. Poznanė taip pat garsi savo katedra, katedros sala (Ostrov Tumski), karališkąja pilimi, istorijos muziejumi. Na o Vraclovas žinomas dėl įspūdingos ir unikalios „Raclavicų“ mūšio panoramos ir gražaus istorinio Ostrow Tumski kvartalo. Mūšio panoramą vaizduoja didžiulis 19-ojo amžiaus paveikslas, kurio aukštis siekia 15 metrų, o ilgis net 114 metrų. Stebint šį paveikslą, jaučiasi tarsi toje patalpoje iš tikrųjų vyktų mūšis. Vaikštinėjant po Vroclavą, negalima nepastebėti šio miesto nykštukų. Tai yra mažos įvairiose pasakose ir legendose minimos bronzinės nykštukų skulptūrėlės. Jų priskaičiuojama iki keleto šimtų ir jie išplitę visur. Yra net išleistų knygų, leidinių ir žemėlapių su nykštukų aprašymais, kuriuos galima rasti: http://krasnale.pl/en/

Štai tokių įdomybių sužinojo projekto dalyviai iš gidų, pamatė savo akimis ekskursijų ir laisvalaikio metu ir išsaugos tai savo atmintyje visam gyvenimui Erasmus+ projekto dėka, jau nekalbant apie užsimezgusias tarptautines draugystes, kurios suteikia galimybę bendrauti užsienio kalba, pažinti kitų šalių kultūrą.


 


Siesikų gimnazija lankėsi Italijoje

Siesikų gimnazijos Erasmus+ projekto „The Unity of 3 C’ship: Climate, Culture and Citizenship“ komanda vyko į antrą Erasmus+ projekto susitikimą  Nocera Umbra mieste, Perugia provincijoje, Italijoje. Nocera Umbra – nedidelis,  viduramžiais kalnuose įkurtas miestas, kuris nuo Romos nutolęs 180 km. Kasdien keliaudami į mokyklą grožėjomės miesto senamiesčio gatvelėmis ir žaliuojančiais kalnais.

Nocera Umbra miesto Dante Alighieri mokykloje susirinko visi partneriai iš Lietuvos, Turkijos, Lenkijos ir Kroatijos. Šio susitikimo tema buvo  „Klimatas. Oras“, nes projekto tema yra „ Trijų K vienybė: klimato kaita, kultūra ir pilietiškumas“. Mokiniai buvo suskirstyti į grupes, ieškojo informacijos apie oro taršą sukeliančias chemines medžiagas bei kūrė reklaminius filmukus, kurie skatina rinktis gamtą tausojantį  gyvenimo būdą. Vykdydami projekto veiklas, mokiniai turėjo galimybę duoti interviu mokyklos radijui, naudotis puikiai įrengtomis fizikos ir chemijos laboratorijomis, virtualios realybės klase.

Susitikimo metu projekto partneriai daug laiko praleido nuostabioje Italijos gamtoje. Mokiniai tyrinėjo augalus, augančius aplink mokyklos teritoriją, juos identifikavo bei kūrė herbariumą su lotyniškais augalų pavadinimais.  Taip pat grožėjomės Frassasi urvais - įvairių formų bei tūrių, skirtingu laiku susiformavusių koridorių, tunelių ir grotų sistema su požeminiais ežerais bei upėmis. Šie urvai visiems projekto dalyviams paliko neišdildomą įspūdį. Netoli nuo Frassasi urvų, įkopę į statų 740 m aukščio kalną, aplankėme aštuonkampės formos Valadier šventyklą pavadinta ją XIX amžiuje suprojektavusio architekto Giuseppe Valadier, vieno svarbiausių neoklasikinio stiliaus architektų Italijoje, vardu. Veiklų metu buvo ir iššūkių, nes kopėme į 946 m virš jūros lygio iškilusį Monte Alago, kuriame turėjome galimybę pamatyti vešlią Viduržiemio jūros augmeniją. O paskutinę susitikimo dieną lankėmės Perugia mieste, kuriame mokėmės italų kalbos užsieniečių universitete.

Šios projekto veiklos finansuojamos iš Europos Sąjungos lėšų ir yra puiki galimybė mokiniams susipažinti su kitų šalių kultūra, tobulinti užsienio kalbų įgūdžius.


Siesikiečiai Kroatijoje

2022 m. spalio pradžioje Siesikų gimnazijos Erasmus+ komanda vyko į trečią projekto „The Unity of 3 C’SHIP: Climate, Culture and Citizenship“ susitikimą nedideliame Tovarniko miestelyje Kroatijoje. Tovarnikas randasi visai šalia Serbijos sienos ir nutolęs apie 30-60 km nuo didesnių miestų: Vukovar, Ilok, Vinkovci, Osijek, kuriuos mes taip pat aplankėme.

Tovarniko A.G. Matošo pagrindinėje mokykloje susirinko visi partneriai iš Lietuvos, Turkijos, Lenkijos, Italijos ir Kroatijos. Šio susitikimo tema buvo „Klimato kaita ir dirvožemis“. Mokiniai buvo suskirstyti į tarptautines komandas, tyrė dirvožemį, sodino augalus, skynė obuolius ir vynuoges, gamino sultis, konservavo vaisius, kepė obuolių pyragėlius. Buvo labai smagu kartu su kitų šalių mokiniais gaminti, bendrauti, po to tvarkytis ir baigus darbus, pramogauti. O pramogų tikrai užteko – miestelio moliūgų šventė, knygų šventė, ekskursijos.

Visą savaitę gyvenome labai gražiame Vukovar mieste. Tai didžiausias Kroatijos miestas ir uostas prie - Dunojaus. Miestas labai nukentėjo per Jugoslavijos karus 1991-2001 metais. Dar ir dabar galima pamatyti namus, apšaudytomis sienomis, menančius žiaurias dienas, kai daugybė žmonių žuvo arba buvo išvežti į koncentracijos lagerius Serbijoje. Tačiau jie išsikovojo nepriklausomybę ir puošia savo miestus. Vukovare aplankėme daugybę istorinių pastatų, paminklų, o viena įspūdingiausių skulptūrų yra Vučedolo balandėlė. Ji yra labai svarbi miestui, nes manoma, kad 1938 metais iškastas balandėlės formos apeiginis indas buvo pagamintas 2800 -2500 m. pr.Kr. Vučedolas visada garsėjo savo keramika visame pasaulyje ir ši balandėlė tarsi atspindi keramikos istoriją.

Laisvalaikiu aplankėme labai daug vietovių - Kopački Rit gamtos parką. Jį sudaro daugybė Dunojaus upių užtakų ir tvenkinių. Tai viena didžiausių ir patraukliausių išlikusių nepaliestų pelkių Europoje. Čia peri apie 260 įvairių paukščių rūšių. Taip pat miestus – Vinkovci, kuris laikomas seniausia Europos gyvenviete; Ilok ir jo pilį; Osijek mieste grožėjomės jo įspūdinga architektūra.

Šios projekto veiklos finansuojamos iš Europos Sąjungos lėšų ir yra puiki galimybė mokiniams susipažinti su kitų šalių kultūra, tobulinti užsienio kalbų įgūdžius.


Siesikų pagrindinės mokyklos komanda Turkijoje

Erasmus+ projekto mokiniai ir mokytojai lankėsi Hatay provincijos, Antakya miesto dviejose mokyklose. Vienoje mokykloje mokosi talentingi vaikai iš visos provincijos, kurie po pamokų tobulina savo žinias fizikoje, matematikoje, chemijoje, dailėje, anglų ir turkų kalbose, muzikoje, gamtos moksluose. Kita mokykla – pagrindinė, kaip ir mūsų, tik ne tokia moderni. Nors abi mokyklos labai skirtingos, tačiau turkiškas svetingumas ir vaišingumas buvo jų abiejų svarbiausias bruožas.

Antakya – miestas Turkijos pietuose prie Asio upės, netoli Sirijos sienos. Miestas garsus tekstilės, avalynės pramone, alyvuogių aliejaus ir muilo gamyba, yra kviečių, citrusinių vaisių, petražolių, vynmedžių auginimo regiono centras. Buvo labai įdomu stebėti, kaip gaminami rankų darbo šilko šalikai. Lankėmės alyvuogių aliejaus muziejuje- dirbtuvėje, buvo galima nusipirkti ką tik spausto alyvuogių aliejaus, jis beje vadinamas Altinozu regiono auksu. Pabraidėme po medvilnės lauką ir prisiskynėme baltučių vatos gumulėlių. Dar niekada anksčiau nebuvo tekę lankytis medicininių ir prieskoninių augalų muziejuje, kuriame galima uosti eksponatus.

Miestas turi labai garsią istoriją. Įkurtas 300 m. pr. m.e. makedoniečių armijos karvedžio. I amžiuje buvo viena žymiausių krikščionybės židinių. Mes lankėmės krikščioniškoje Švento Petro bažnyčioje ( tiksliau jos liekanose), kuri buvo įkurta urve. Šis urvas yra viena seniausių krikščionybės bažnyčių. Seniausios išlikusios bažnyčios pastato dalys datuojamos mažiausiai IV-V amžiui. Taip pat lankėmės ir mečetėje. Dauguma mokinių ir mokytojų tai darė pirmą kartą, todėl buvo tikrai netikėta, kai reikėjo nusiauti batus ir apsirišti plaukus skarele.

Hatay provincijoje vyksta daugybė archeologinių kasinėjimų. Čia iškasami įspūdingi radiniai, pavyzdžiui, 3000 metų senumo hetitų karaliaus Šupiluliumo I statula, rūmų liekanos, o patys įspūdingiausi radiniai yra grindų mozaikos. Antakya turi didžiausią pasaulyje grindų mozaikų kolekciją. Mes turėjome galimybę ją apžiūrėti iš arti. Jos sukurtos iš labai mažų akmenukų ir atrodo tarsi įvairiausių raštų kilimai ar paveikslai.

Projekto susitikimo tema buvo vanduo – „water“, todėl daug veiklų buvo susieta su vandeniu. Lankėmės vandens valymo įrenginiuose, užtvankoje, prie krioklio, Titus tunelyje (jį senovės romėnai iškasė, kad vanduo pakliūtų į miestą), tvarkėme Viduržiemio jūros paplūdimį.

Kelionė buvo išties nuostabi - pamatėme daugybę įdomių dalykų, žavėjomės puikiais gamtos vaizdais, sutikome daug nuostabių žmonių, o vietovių, kurias aplankėme, neįmanoma trumpai apibūdinti. Šis kraštas – tikrai vertas dėmesio. Na o mes esame dėkingi Erasmus+ projektui, kuris finansuoja visas mūsų išlaidas.